Száraz sóterápia a gyermekeknek

Célcsoportok és hatékonyság

A szabályozott száraz sóterápia a gyermekek gyógyításában

1992-től kezdődően, a szabályozható mikroklímával rendelkező sószobákat gyermekek gyógyítására és egészségesebbé tételére is alkalmazzák.

Jelenleg Oroszországban több mint 100 sószobát létesítettek gyermekek számára. Az első gyermek-sószobákat gyógyító intézményekben alkalmazták (kórházakban, rendelőintézetekben, rehabilitációs központokban, speciális, tüdőgyógyászati-, allergológiai-, terápiás- és tuberkulózis elleni profilú gyermekszanatóriumokban).

Az utóbbi 15 évben, egyre több óvodai- és iskolai sószoba létesült. Ez teljesen megalapozott, mivel a módszer hatékony kórmegelőző- és egészségjavító hatású a légzőszervekre.

A szabályozott száraz sóterápia gyermek célcsoportjai. A szabályozott száraz sóterápia hatékonysága.

A légúti fertőzések kórmegelőzésének nagyon fontos célcsoportját, az iskolába még nem járó- és a kisiskolás korú gyermekek képezik. Ők, légúti védekező rendszereik fejletlensége miatt, fokozottan ki vannak téve a légúti fertőzéseknek. Ez különösen aktuális a bölcsődébe- és óvodába-, valamint az iskolák alsóbb osztályaiba járó gyerekek számára. Különböző szociális csoportokban élve és jelentős időt eltöltve közeli kontaktusban egymással, ők vannak kitéve a vírus- és baktériumfertőzések egymásnak való átadása legnagyobb rizikójának. Tapasztalataink alapján, a kisgyerekek és a serdülők között, az őszi-tavaszi időszakban, a heti két alkalommal kórmegelőzési céllal lebonyolított 30-30 perces, száraz sóterápiás szeánszokkal, több mint a felére lehet csökkenteni a heveny légúti megbetegedések- és az influenza-, valamint ezek szövődményeinek arányát.

Ezen kívül, a gyerekek gyakran, nem teljesen gyógyultan – köhögve, orrfolyással, ill. más panaszokkal – jönnek az óvodába az átvészelt (nem ritkán krónikus) betegségek után. Őket egészségessé kell tenni. Az ilyen gyermekek számára alkalmazzák – teljes gyógyulásukig – a 7-12 szeánszból álló, napi gyakoriságú, száraz sóterápiás kezeléseket. Ennek a hozzáállásnak megvan az az előnye is, hogy mivel a gyógyszerezéstől sérül a gyerekek légzőszervei- és béltraktusa nyálkahártyáinak biocönózisa, a sóterápia segítségével helyreállítható a helyi immunitás, a természetes biocönózis, és az ilyen kezelés lehetővé teszi az antibakteriális-, a helyi kortikoszteroid- és a specifikus immunmodulátor szerek használatának lerövidítését.

Az száraz sóaeroszol öntisztító hatásának („a tüdő fogkeféje”) köszönhetően, a száraz sóterápia segítségével hatékonnyá tehető az allergiák megelőzése (allergikus orrhurut, légzési allergosis, pollen betegség, allergikus dermatitisz, asztma). A száraz sóterápiás kurzusok után, sok garatmandula-gyulladásos gyerek számára szükségtelenné vált az operáció, mivel a száraz sóaeroszolnak ödéma ellenes, antibakteriális hatása van és megnöveli a helyi immunitás tényezőit. A száraz sóterápiának, mint az orr betegségei konzervatív (nem sebészeti) gyógyítási módszerének alkalmazása, az esetek 72% – 87%-ában lehetővé teszi pozitív eredmények elérését. Tehát, a száraz sóterápia alkalmazása közvetlenül a bölcsődékben, óvodákban, fontos szociális-közgazdasági jelentőséggel bír, lehetővé teszi a gyermekek hiányzásának lecsökkentését és így szükségtelenné teszi a szülők munkahelyi hiányzását is.

A szabályozott száraz sóterápia elismerése

A szabályozott száraz sóterápiás módszert, tartalmazzák az Orosz Föderáció tankönyvei, módszertani segédletei, ill. nemzeti fizioterápiás útmutatója. A módszer hivatalosan elismert az Orosz Föderációban és a balti országokban (Litvániában, Észtországban és Lettországban). Hatékonyságát illetően elvégezték a megfelelő klinikai kísérleteket, kidolgozták a szabályozott száraz sóterápia gyermekekkel kapcsolatos alkalmazására vonatkozó, javallatokat és ellenjavallatokat. Kidolgozták a száraz sóaeroszol különféle koncentrációira és a sóterápiás kezelések időtartamára vonatkozó ajánlásokat, a különféle gyermekkori kórképekre, a kórmegelőzésre és az egészségjavításra alkalmazandó sémákat (a leírásokat a módszertani ajánlások tartalmazzák). Elkészült a következő módszertani munkafüzet:

Хан М.А., Червинская А.В., Микитченко Н.А., Лян Н.А., Вахова Е.Л., Куянцева Л.В., Иванова Д.А.: „Медицинская технология применения галотерапии для оздоровления детей в общеобразовательных учреждениях”. Пособие для врачей и научных работников. – М., 2012. – 18 с.

/ M.A. Hán, A.V. Chervinskaya, N.A. Mikitcsenko, N.A. Lján, E.L. Váhova, L.V. Kujánceva, D.A. Ivanova: „A sóterápia alkalmazásának orvosi technológiája a gyermekek egészségjavításához az általános iskolai intézményekben”. Módszertani munkafüzet orvosok és tudományos munkatársak számára. – Moszkva, 2012 – 18 oldal;/

A személyzet ezt a munkafüzetet használja a szabályozott száraz sóterápia alkalmazásához.

Sok orosz városban nyíltak „Egészségiskolák”, óvodák, ahol sószoba van. A szabályozott száraz sóterápiát alkalmazzák gyermekotthonokban, árvaházakban és gyermek szociális-rehabilitációs központokban.