Száraz sóaeroszol

Az egyedülálló tulajdonságokat és hatása van a szervezetben

Hogyan állítják elő a sógenerátorok a száraz sóaeroszolt és hogyan szabályozzák annak összetevőit?

A modern sógenerátorokban, a száraz sóaeroszolt a szilárd sórészecskék megőrlésével és levegő segítségével történő füstté porlasztásával állítják elő. Mivel a száraz sóaeroszol-képzésekor a sókristályokra igen erős mechanikus ráhatás érvényesül, az így kapott aeroszol elég nagy elektromos töltéssel rendelkezik, amely negatív előjelű; ez optimális a légutakban való lerakódásához.

A sógenerátorban előállított száraz sóaeroszol felületi energiája magasabb, mint a folyadékporlasztással képzett nedves aeroszoloké; ezért a légutakra kifejtett elektromos-ionos hatása is lényegesen nagyobb lesz.

A negatívan töltött, száraz sóaeroszol részecskéknek még egy fontos tulajdonsága van; élénkítik a légúti nyálkahártya csillóinak működését.

A száraz sóaeroszol tulajdonságai. Hogyan hat az emberi szervezetre?

A száraz, magas diszperzitású nátrium klorid aeroszol fizikai-kémiai tulajdonságai meghatározzák a száraz sóterápia módszertanának specifikumát; ennek egyik különlegessége az anyag igen kicsi dózisú adagolása.

A száraz sóaeroszol aktivizálja, a légutaknak, az oda bejutó pollutánsokkal és mikroorganizmusokkal szembeni természetes, öntisztító mechanizmusát; felerősödik a nyálka csillószőrös szállítása, csökken a hörgők vizenyője és megjavul vérkeringésük.

Hogyan történik mindez? A nátrium klorid aeroszolja, megnövelve az ozmotikus gradienst, a hörgők keresztmetszetén áthatoló folyadékbeszivárgást és a hörgőnyák keringési tulajdonságainak megváltozását okozza, ami elősegíti a nyálka csillószőrös szállítását, azaz az öntisztulás folyamatát. Megváltozik a nyálka fehérjemolekuláinak téralkata, víz választódik ki a nyálkacsomók felületi rétegébe, ami elősegíti mozgásukat a nyálkahártya csillószőrös szállítószalagján. A hörgőnyálka csökkent ionszintű feltételei között, a nátrium klorid, feltöltve az ozmotikus gradiens ionösszetevőit, elősegíti a légúti csillóshám működését. A száraz nátrium klorid belélegezhető, negatív töltésű részecskéiből álló, száraz saóaeroszol, behatol a légzőrendszer mélyperifériás traktusaiba, és a legnehezebben hozzáférhető zónákban is nedvességszabályzó hatást fejt ki.

A tüdő hörgőrendszerének többféle megbetegedését, a légutak nyálkahártyájának vizenyője kíséri. A hörgőfalba hatoló víz forrása a nyálkahártya alatti szövetek érhálózata. A nátrium klorid aeroszol, mint folyadékelszívó anyag, a hörgőfalon át, az érhálózatból a hörgő belsejébe irányuló folyadékelszívást okoz, ami elősegíti a hörgők vizenyőjének, valamint az érhálózat pangási jelenségeinek csökkenését.

A hörgők drenázsfunkciójának aktivizálása lecsökkenti a mikroorganizmusok számát; ez pedig a gyógyító kúra végére a patogén mikroflóra szaporodási képességének csökkenéséhez vezet. Az antibakteriális hatás összefügg a száraz sóaeroszolnak a légúti mikroflórára gyakorolt bakteriosztatikus hatásával is.

Különleges fizikai-kémiai tulajdonságai miatt, a száraz sóaeroszol, a légutak védelmi reakcióinak fiziológiai stimulátoraként hat, öntisztító hatást kifejtve a légzőrendszerben. Hatására megnő az léghólyagocskák makrofágjainak aktivitása, felerősödik a légúti nyálkahártya fedőhámsejtjeinek elektrofiziológiai aktivitása és kórokozó telepek képződésével szembeni ellenállása, helyreáll a biocönózis, stimulálódnak a helyi immun- és anyagcsere folyamatok.

Ösztönözve a külső eredetű zárványokat tartalmazó hörgőszekrétum eltávozását, a száraz nátrium klorid megnöveli a légutak öntisztító rendszerének hatékonyságát, ami pozitív hatást gyakorol az egész szervezet védelmére.

A száraz sóterápiás kezelések után, a páciensek kevesebbet szenvednek vírusos- és fertőző megbetegedésektől, kevésbé hatnak rájuk az allergének, a mérgek és a környezetre ártalmas anyagok.

A sóterápiás módszerben nagy jelentősége van, a páciensnek a mikroorganizmusoktól és allergénektől mentes, gyógyító környezetben való tartózkodásának. A kezelések alatt megszűnik a páciens kontaktusa a külső, kedvezőtlen behatásokkal (allergének, pollutánsok és mások), ami elősegíti a légzőrendszer immunbiológiai tulajdonságainak helyreállítását.

A sóbarlangi tartózkodást imitáló, exkluzív belsőtér, nyugalmat és komfortérzetet áraszt, kikapcsolja a pácienset szokásos ingerkörnyezetéből. A száraz sóterápiás kezelések elősegítik a vegetatív idegrendszer állapotának stabilizációját és pozitív pszichoemocionális hatásuk van. Ezt a hatás bizonyított a száraz sóterápiát látogató gyermekeknél is.