A szabályozott száraz sóaeroszolos terápia alkalmazása a gyermekgyógyászati gyakorlatban

Az anyagot összeállította: Alina Cservinszkaja prof. az orvostudományok doktora

Mi az a szabályozott, száraz sóaeroszolos terápia?

A száraz sóterápia – ez egy nem gyógyszeres gyógyítási módszer, amely mesterséges mikroklíma alkalmazásán alapul, és amely, paramétereit illetően a földalatti, sós barlang-szanatóriumok környezeti körülményeihez közelít.

A száraz sóterápia alapvető hatótényezője – a helyiség légterében lévő nátrium klorid (NaCl) száraz sóaeroszolja, amely gyógyító- és egészségjavító hatású a légzőszervekre és a test külső felületeire.

A módszert a 80-as évek végén a leningrádi Tüdőgyógyászati Intézetben (Szovjetunió) dolgozták ki, ahol a helyiség légtere száraz NaCl sóaeroszol-koncentrációjának növelésére speciális készüléket kezdtek alkalmazni (sógenerátor).

Az első sógenerátorok nem voltak képesek adagolni és ellenőrizni a száraz NaCl sóaeroszol-koncentrációt.

Száraz NaCl sóaeroszol – miért van szükség a koncentráció- és a részecskék méretének szabályozására?

Már a kezdeti kísérletek megmutatták, hogy ha nem ellenőrizzük a száraz NaCl sóaeroszol-koncentrációt, akkor a helyiségben jelentős sóaeroszolszint-ingadozások figyelhetők meg – a nagyon magasaktól, amely légzési nehézségeket, fulladást, a légutak ingerlését okozhatja, az észrevehetetlenül alacsony szintig, amely semmilyen gyógyító hatást nem fejt ki.

A száraz NaCl sókoncentráció-szint szintentartásának hiánya, meghatározott mértékben az száraz sóaeroszol-részecskék összetételének minőségét is megváltoztatja; gyorsan csökken a belélegezhető száraz sórészecskék száma és megnövekedik a nagyméretű-, a szükséges gyógyító hatás nélküli- és a légutakat ingerlő száraz sórészecskék aránya.

Ezen kívül, az is egyértelművé vált, hogy a páciensek különféle csoportjai számára, megfelelő száraz NaCl sókoncentráció értékek megválasztása szükséges, a kor-, a betegség-, a betegség lefolyása-, a tüdő hörgőrendszerének sajátosságai és más paraméterek figyelembe vételével.

A sós levegőkörnyezeti mikroklíma helyiségekben történő (sószobák, sókamrák) többéves alkalmazása, lehetővé tette a száraz sóterápiás módszer tökéletesítését. A szabályozott száraz sóterápia a módszer modern szabványává vált.

A szabályozott száraz sóterápia, a lefolytatott gyógyító kezelés során, a száraz sóaeroszol valós idejű adagolásán és -koncentrációjának ellenőrzésén alapul.

A különféle megbetegedésekre és betegségi állapotokra, a különféle korcsoportok számára, különféle sóaeroszol- koncentrációkat alkalmaznak, ami biztosítja a módszer maximális hatékonyságát és -veszélytelenségét.

Hol használják a szabályozott száraz sóterápiát?

Az 1990-es évektől kezdődően a szabályozott száraz sóterápiát sikeresen alkalmazták a tüdőgyógyászok, az allergológusok, a gyermekgyógyászok, az orr-fül-gégész szakorvosok, a fizioterapeuták és más szakemberek, regeneratív gyógyításra és az olyan elterjedt légúti megbetegedések kórmegelőzésére, mint az asztma, a légcsőhurut, a COPD, az allergikus orrhurut, a (arc) melléküreg-gyulladás, a (veleszületett) bőrgyulladás és mások.

A száraz sóterápiának a megbetegedés heveny szakaszának csillapodásakor való előírása – a gyógyszeres terápia optimális dózisaival összhangban – elősegítette a maximális klinikai hatás elérését. A száraz sóterápiás kúra meghosszabbította a betegség remisszióját; időben való előírása megelőzte a krónikus betegek állapotának kiújuló súlyosbodását.

Súlyos kórképeknél, főleg azok elhúzódó lefolyása esetén, a sóterápia meggyorsította a teljes gyógyuláshoz vezető folyamatot.

A száraz sóterápiás módszerrel történő gyógyítás alapja – a száraz sóaeroszol bejutása a légzőszervek minden részébe és a bőrre jutása. A sógenerátorban előállított száraz sóaeroszol unikális fizikai- és gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.